Beleggen: Wat zijn ETF’s?

Er is nog nooit zoveel interesse geweest in beleggen als in 2020. De lockdown heeft voor veel mensen ruimte geboden om zich te verdiepen in de verschillende mogelijkheden op de beurs. DeGiro, een populaire broker, heeft in de eerste lockdown zelfs een wachtlijst gehad. Voornamelijk ETF’s doen het erg goed. Maar wat zijn ETF’s eigenlijk?

ETF: afkorting voor Exchange Traded Fund

Op de beurs kunnen verschillende producten verhandeld worden:

  1. Losse aandelen in bedrijven (denk aan Shell, Ahold Delhaize en KPN);
  2. Obligaties, ofwel leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden; en
  3. ETF’s, de Exchange Traded Fund.

Door een los aandeel te kopen, koop je een deel van een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan wordt jouw aandeel meer waard. Gaat het slecht met het bedrijf, dan wordt jouw aandeel minder waard. Een los aandeel is volatiel en daarmee erg risicovol.

Omdat veel mensen willen beleggen in bedrijven, maar niet dat hoge risico willen lopen, zijn ETF’s ontwikkeld. Veel bloggers noemen een ETF ook wel een “mandje” met daarin verschillende aandelen. Een ETF is een groep aandelen in verschillende bedrijven (in een specifieke branche of juist wereldwijd). Jij hoeft dus niet losse aandelen van elk bedrijf aan te schaffen, maar koopt één ETF en belegt daarmee in een selectie bedrijven.

Lager risico met ETF’s

Als je in één bedrijf belegt en het gaat vervolgens slecht met het bedrijf, wordt je aandeel minder waard. Daarmee verlies je dus een deel van je omzet. Om je risico te spreiden, kun je in verschillende bedrijven (in verschillende branches) beleggen. Als het met het ene bedrijf slecht gaat, heffen de andere bedrijven dit weer op.

Om daar allemaal losse aandelen van te kopen, is echter erg tijdrovend en duur. Juist daarom zijn ETF’s ontwikkeld, zodat je in één beleggingsproduct meerdere aandelen aan kunt schaffen.

De meest verhandelde ETF’s volgens DeGiro

Veel mensen beleggen via DeGiro, een Nederlandse broker met lage kosten. Twijfel jij in welke ETF’s je wil handelen/beleggen? Deze broker heeft een lijst gemaakt met de meest verhandelde ETF’s in Nederland.

  1. Vanguard FTSE AW [ISIN: IE00B3RBWM25] – Wereldwijd
  2. Vanguard S&P 500 [ISIN: IE00B3XXRP09] – Verenigde Staten
  3. iShares MSCI WOLRD [ISIN: IE00B4L5Y983] – Wereldwijd
  4. iShares S&P 500 [ISIN: IE0031442068] – Verenigde Staten
Standaard afbeelding
Jaap
Artikelen: 4