Hypotheek oversluiten? Doe dat niet zonder hypotheekadvies!

Met een historisch lage rente lijkt oversluiten voor iedereen gunstig. Maar is dat wel echt zo? Lees hier alles over hypotheken en passend hypotheekadvies.

De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest. Dat dachten we vorig jaar ook, en dat jaar daarvoor ook. Gemiddeld betalen we nog 1,5%-2% aan rente. Vergeleken met de 15% uit de jaren ’80 en de 5% van een aantal jaar geleden hebben we dus best een luxe positie. Toch zijn er nog veel mensen die al een aantal jaar een hypotheek hebben en nog met de hoge rente zitten.

Niet meer dan logisch: mensen kiezen voor het openbreken van hun hypotheek. Je moet een boete betalen, want de bank is er natuurlijk niet blij mee dat jij wil overstappen naar een lagere rente. Toch loont het voor velen om het toch te doen. Voordat je de startblokken klaar zet, raden we je echt aan om eerst wat hypotheekadvies in te winnen.

Waarom hypotheekadvies als het gegarandeerd goedkoper kan?

Als je vandaag al goedkoper kunt wonen, wil je dat natuurlijk niet uitstellen. Logisch. Maar doe het niet op een eigen houtje. Een hypotheekadviseur is niet zomaar een hypotheekadviseur geworden. Een adviseur heeft alles al eens voorbij zien komen en heeft, doordat steeds meer mensen willen overstappen van hypotheek, heel wat ervaring. Ervaring die jij niet hebt.

Het oversluiten van je hypotheek is namelijk iets complexer dan “we gaan oversluiten en gaan van 3,5% naar 1,8%”. De oude hypotheek moet opgezegd worden een aan de hand van jouw hypotheekschuld, huidige rente en een aantal andere aspecten wordt de boete berekend. Als je momenteel nog 4% rente betaalt, is de boete 99% zeker lager dan het bedrag dat jij nog aan renteverschil moet betalen in de jaren tot je hypotheek afloopt. Maar heb je een hypotheek met rente van 2,9%? Dan kan het zomaar zijn dat de boete voor het oversluiten van je hypotheek te hoog is en je aan het einde van de rit niet heel veel goedkoper uit bent.

Veel mensen zien enkel de mogelijkheid voor lagere rente en daarmee dus lagere woonlasten. De boete wordt vergeten, waardoor veel mensen zich al rijk rekenen. Met een hypotheekadviseur, de persoon met wie jij ooit je hypotheek hebt afgesloten of een nieuwe adviseur, reken je direct uit of het goedkoper kan of niet.

Ook verhuizen is momenteel erg in trek

Er zijn genoeg gevallen waarbij het oversluiten van de hypotheek niet rendabel genoeg is. Wat veel mensen daarom doen om nog steeds te profiteren van deze lening is door te verhuizen. De oude hypotheek wordt stopgezet en er wordt een nieuwe hypotheek afgesloten voor de nieuwe woning. Het lijkt hetzelfde, want je hebt uiteindelijk toch een nieuwe hypotheek mét lagere rente.

Maar vergeet niet dat met verhuizen ook extra kosten komen kijken. Verbouwen, nieuwe meubels, likje verf op de muur. En misschien nog wel belangrijker: verhuizen enkel om te profiteren van de lage rente en niet omdat het je droomhuis is. Of je daar op de lange termijn gelukkiger van wordt, dat is de vraag. Staar je niet blind op de lage rente en kijk ook naar datgeen wat je gelukkig maakt.

Tip van de redactie: extra aflossen

Deze tip is vooral van toepassing voor de mensen die een annuïteitenhypotheek hebben afgesloten. Nu we niet op vakantie kunnen, niet uit eten kunnen en ook op andere kosten besparen, is het interessant om te kijken naar het extra aflossen op de hypotheek. Afhankelijk van de hypotheek die je hebt kun je per jaar tussen de 10% en 20% van de hypotheek boetevrij aflossen. Bij het aflossen kun je kiezen voor het verkorten van de looptijd van je hypotheek of lagere lasten.

Ook hier is het weer verstandig om met een hypotheekadviseur om de tafel te zitten. Voor de een is het verkorten van de looptijd financieel gunstig, voor de ander juist de lagere maandlasten. Ongeacht welke keuze voor jou het meest geschikt is: door extra af te lossen op de hypotheek betaal je nooit meer rente over dit bedrag. Dat is misschien nog wel beter dan een lagere rente.

Ik ben geen hypotheekadviseur. Deze content is uitsluitend bedoeld om je te informeren. Voor informatie omtrent jouw hypotheek raad ik je aan om met je hypotheekadviseur om de tafel te zitten.

Standaard afbeelding
Jaap
Artikelen: 4