Beleggingspand financieren als onderdeel van je FI/RE strategie?

De FI/RE beweging is echt groeiende in Nederland. Steeds meer mensen willen financieel onafhankelijk worden. Dat zie je aan het aantal mensen dat start met beleggen, maar ook het aantal mensen dat investeert in vastgoed. Een beleggingspand is een perfecte investering op korte en lange termijn. Alleen de financiering is voor velen nog een dingetje. Telegraaf schreef vorig jaar dit artikel over alternatieve manieren van financieren.

Mijn vraag: hoe past een financiering (en dus een lening) voor vastgoed bij het financieel onafhankelijk worden? Ben je dan juist niet afhankelijk? Ik ging op onderzoek uit!

Een beleggingspand/vastgoed vs. aandelen en crypto

Ik beleg al een tijdje via DeGiro in ETF’s en een aantal losse bedrijven waar ik echt toekomst in zie. Ik ben zelf nog niet zo van het handelen in crypto. Zeker nu Jan en allemaal de Bitcoin en andere online valuta hebben ontdekt. En als de geschiedenis zich herhaalt, laat ik die trein nog even aan me voorbij gaan tot alles weer in elkaar klapt.

Maar vastgoed, dat leek me wel wat. Met een beleggingspand, dat je kunt zien als een huis of appartement om te verhuren, kun je namelijk passief inkomen genereren. Je krijgt elke maand huuropbrengsten binnen én de kans dat je beleggingspand meer waard wordt in de loop der tijd is best groot. Vele malen groter dan bij aandelen en crypto’s, waarvan de waarde in een aantal uur tijd kan verdubbelen, maar ook kan halveren. De kans dat een huis in één dag de helft van zijn waarde verliest, kan haast niet.

Financieringen: de verschillende opties die je hebt

Over de financiering van vastgoed is best wat te doen. Wil je een beleggingspand financieren? Dan moet je vaak zelf al 20% eigen geld hebben, ongeacht de partij die de rest financiert. Bij een woning van €300.000 moet je zelf dus al €60.000 eigen geld inbrengen. Die 20% LTV dus.

Je kunt terecht bij een traditionele bank. Helaas doen banken vaak wat lastiger en verlenen niet meer zo makkelijk een hypotheek. Zeker niet als je het wil kopen om vervolgens te verhuren. In sommige gevallen kan het wel hoor, dus streep de bank niet gelijk van het lijstje met potentiële financierders. Maar houdt er wel rekening mee dat de kans van slagen niet al te groot zal zijn. Als je een financieel adviseur hebt, zou ik daar ook nog even mee sparren. Hij of zij kan je ook adviseren over jouw mogelijkheden bij traditionele banken.

Dan heb je ook nog de alternatieve financieringsmogelijkheden. Heel bekend is de partij Mogelijk Vastgoedfinancieringen. Van wat ik heb begrepen, kun je hier zakelijk vastgoed en vastgoed voor de verhuur financieren. Bij zakelijk vastgoed wordt jouw hypotheek gefinancierd door hun netwerk aan vermogende (ex-)ondernemers. Een object voor de verhuur, een beleggingspand dus, wordt gefinancierd door een bank.

Huh, toch een bank?! Dat klopt. Maar nu heb ik vernomen dat dit een bank is die zich specialiseert in vastgoed financieringen. Dus niet de traditionele oranje bank met de leeuw. En de rente is ook nog eens gunstig (vanaf 2,9%, rentevaste periode van 5 jaar en de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen).

Weet waar je aan begint

Vastgoed voor de verhuur wordt echt verheerlijkt. En ik snap het maar al te goed. Elke maand huuropbrengsten innen. Veel vastgoedondernemers hoeven zelf amper meer te werken. Tenminste, dat zijn de verhalen die je leest. Er zijn nog genoeg vastgoedbeleggers die zelf ook moeten werken. Immers moet de hypotheek/lening voor het beleggingspand ook betaald worden.

Daarnaast ben jij aansprakelijk voor alles in en romdom de woning. CV kapot? Jij bent de huurbaas, regel het maar. Duurzame maatregelen? Regel het maar. Je kunt dit uitbesteden, zodat anderen dit gedeelte voor je overnemen. Maar ook daar hangt weer een prijskaartje aan. Ben je geïnteresseerd in het beleggen in vastgoed? Ga altijd eerst even om de tafel met je financieel adviseur en kijk verder dan alleen de aantrekkelijke maandelijkse huuropbrengsten die je zou kunnen genereren.

Standaard afbeelding
Jaap
Artikelen: 4